קרוואנים בתקשורת

קרוואנים בתקשורת

חופשה בקרוואן ממונע, לא רק לחסרי בית 

רוזנבלום עירית, דה מרקר - הארץ, פברואר 2005

אלפי ישראלים גילו בשנים האחרונות את נפלאות הקרוואן, ולא רק מטעמי חיסכון. המשפחה מתלכדת, האווירה ספונטנית והאנשים מסביב יותר ידידותיים. לא נראה לכם?פשוט תתניעו ותסעו למקום אחר 

יותר מ-10,000 ישראלים - משפחות וזוגות - יבלו השנה את חופשתם בחו"ל כשהם מתנייעים וישנים בקרוואן, וחווים תוך כדי כך את הטבע באופן בלתי אמצעי. נעזרנו בנסיונם המצטבר של נציגי חברות השכרת הקרוואנים - אבי חייט מחברת מוטורהום, אבי ברסלר מחברת בנדנה ומשה איזנמן מאיטלי-וקיישן - כדי להבין למי מתאים סוג כזה של חופשה ולמי עדיף לעלות במקום זאת על הטיסה הקרובה לטורקיה או ניו-יורק.

לדברי חייט ממוטורהום: "הארוחה המשפחתית בערב בקמפינג היא זמן איכות. חלק מהמשפחה עורכים את השולחן, אחרים מבשלים. אם אתה לא רוצה את זה, זה לא מתאים לך". עוד הוא אומר שהאנשים בקמפינגים מאד ידידותיים, הילדים פוגשים ילדים מכל העולם ומתקשרים איתם גם אם אינם דוברים את השפה. הקרוואן מתחלק לשני סוגים: הנגרר והממונע. הקרוואנים הממונעים, בהם אנו עוסקים, נקראים מוטור-הום ובעברית תקנית "מעונוע". זוהי מכונית מוארכת, בה אין הפרדה בין תא הנהג לחלק המגורים. הקרוואנים עשויים להכיל 8-2 דיירים, תלוי בדגם, והם כוללים מטבח, מקרר, כלי בישול, תנור חימום, מכל מים נקיים, מכל מים לרחצה ושירותים כימיים. כמעט לכל כלי הרכב יש מקלחת וכיור עם מים חמים וקרים.

"זה מדהים איך חלל קטן של כשבעה מטרים רבועים מספיק לשני אנשים עם כל הנוחיות", כתב זוג מרעננה במדור המכתבים של מוטורהום באינטרנט. בגלל גודלו של הקרוואן, הנע בין 8 ל-14 מטרים, הוא מתאים בעיקר לטיולים בטבע ופחות לערים גדולות. מדובר בכלי תחבורה הדורש תשתית של חניונים ושהנהיגה בו מסורבלת יותר מאשר ברכב פרטי. תופעת החופשה הממונעת נפוצה ביותר באמריקה, אירופה וגם באוסטרליה וניו זילנד. בשביל האמריקאים, חופשה בתוך יחידת דיור ניידת היא מסורת ארוכת שנים של בילוי בחיק הטבע במחירים עממיים. כתוצאה מכך פרושים ברחבי ארה"ב כ-20 אלף חניונים המיועדים לקרוואנים. באירופה המספר נמוך יותר - ברחבי היבשת פזורים 8,000 חניונים כאלו. החניונים נקראים קמפגראונדס ומתחלקים לרמות שונות: חלקם בסיסיים, המקצים מקום ללינה בלבד, וחלקם מצוידים בחיבור ים למים, חשמל וביוב, מכבסה אוטומטית, שירותים, מקלחות וחנות מצרכים. יש אף חניונים המציעים התחברות לכבלים, פעילויות לילדים, חדרי משחקים ואף מדשאות, בריכת שחיה וג'קוזי. כשמגיעים לחניון, נרשמים ומתחברים לחשמל, מים וביוב. לילה בחניון קמפינג בארה"ב עולה בממוצע 20 דולר, כולל חשמל ומים; באירופה הממוצע הוא 25 יורו, כאשר מזרח אירופה וספרד זולות יותר, ושוויץ ואיטליה יקרות יותר. בניו זילנד ואוסטרליה העלות היא כ-20 דולר.

הקרוואן מאפשר טיול ספונטני וגמיש. נמאס להישאר באותו מקום? פשוט מתניעים ונוסעים. זהו גם פתרון אידאלי לשומרי כשרות, שכן יש להכשיר את המטבח רק פעם אחת בכל תקופת הטיול. בחברת בנדנה משכירים גם רכבי קרוואן למוגבלים בתנועה ולרתוקים לכסא גלגלים, הזקוקים לרכב מיוחד - ללא צורך בהכשרה מיוחדת לנהיגה בו. לדברי ברסלר, הצפיפות בקרוואן מעיקה לעיתים, ולכן כדאי תמיד לשכור רכב לפי מספר הנפשות ועוד אחד. עם זאת יש לזכור שככל שהרכב נוח יותר לשהייה, כך הוא פחות נוח על הכביש. בנוסף, כל נסיעה כרוכה בהתנתקות מהחיבורים בחניון, לכן אפילו קפיצה קטנה לקניות עלולה להיות מסובכת ומצריכה תכנון מראש.

משך החופשה האידאלי בקרוואן הוא שבועיים לפחות, שכן ההסתגלות לרכב דורשת זמן רב יותר מהסתגלות לרכב רגיל. רישיון בינלאומי רגיל מתאים לנהיגה ברוב הדגמים, אך על הנהג להיות בן 21 לפחות.

מחירי ההשכרה משתנים בהתאם ליעדים השונים, סוג הקרוואן, האבזור אותו הוא מציע, מספר ימי ההשכרה והעונה בשנה. בחברת בנדנה, מחירו של קרוואן ל-5 בגרמניה הוא 100-86 יורו בעונת השיא. מחירו של קרוואן לאותו מספר אנשים בארה"ב הוא 55 דולר ליום (לא כולל מסים ותוספת תשלום במידה ונוסעים כמות מיילים מעל למוקצב) באפריל; ביוני, אותו קרוואן עולה 80-70 דולר, ומה-3 ביולי עד אמצע אוגוסט המחיר הוא 150 דולר ליום. קרוואן ל-4 בקליפורניה יעלה 105-80 דולר ליום באפריל בחברת מוטורהום הכינו לקיץ חבילה הכוללת טיסה למינכן ו-14 יום בקרוואן ל-5 נוסעים במחיר הנע מ-579 יורו לאדם, בתפוסה של חמישה, עד 636 יורו לאדם, לפי תאריך היציאה. ניתן כמובן לרכוש גם מיני תוספות כמו כסא בטיחות (19 יורו), כלי מיטה (45 יורו לאדם) וסט מגבות (16 יורו).

בארה"ב יש למוטורהום קרוואן-אוטובוס מפואר שהוא בחזקת סוויטה ניידת עם טלוויזיה, ווידאו ודפנות מתרחבות, ובו 7-6 מקומות לינה. מחירו הוא 167-79 דולר ליום לפי העונה. לסכומים אלה יש להוסיף סכום חד פעמי (דמי הכנה) של 130-120 יורו עבור ציוד המטבח וציוד בסיסי לרכב, מדריך חניוני קמפינג ועוד. ביטוח תאונות כלול במחיר ויש השתתפות עצמית של עד 1,000 יורו. הוצאות נוספות בהן כרוכה החופשה, מלבד הטיסות ושכירת הקרוואן, הן: בארה"ב - 30-20 דולר ליום לקמפינג, וכ-30 דולר למזון למשפחה של 5-4 נפשות.

אם נוסיף על אלה כניסות לאתרים, נגיע לממוצע של 120-100 דולר ליום. ההוצאות מאמירות כמובן אם אוכלים במסעדות או מבקרים בדיסניוורלד, בו כניסה יכולה להגיע ל-200 דולר למשפחה. באירופה החישוב הוא דומה - רק ביורו, כלומר אירופה יקרה יותר שקלית ב-30%. בחישוב כולל, מחיר למשפחה לשבועיים באירופה, בקרוואן, כולל טיסות, יהיה כ-1,000 יורו לאדם - פחות או יותר מחירו של קלאב מפואר בטורקיה למשך שבוע בקיץ.   

קבלו הצעה