קרוואנים בתקשורת

קרוואנים בתקשורת

טיפים לקמפינג באירופה

משה גלעד, YNET תיירות, יולי 2001

חופשת קמפינג יכולה להיות בתנאי לוקסוס, עם טלוויזיה צבעונית, כלי חרסינה ענוגים וכיסויי מיטה עם רקמת תחרה. אבל היא כוללת גם צדדים "ביתיים" כמו הויכוח היומי מי יעשה כלים. כמה טיפים למען שלום הבית.

טורה סולנג הקיש ב-11 בלילה על חלון האוטו-קרוואן שלנו בקמפינג של אדינבורו. המרק שהכנו רתח שתי דקות לפני כן. סולנג הוא ויקינג נורבגי צהוב ענק עם זקן עבות. עד לאותו רגע לא פגשנו אותו מעולם. כאשר הסטנו את הוילון חייך אלינו  הפרצוף הקורן של סולנג עם שן קדמית חסרה. האף שלו נגע בזכוכית. פתחנו בחשש בחשש חרך בחלון. הוא התנצל וביקש בקול רך מאוד את התוכנייה של הפסטיבל. שלו נשארה באחד האולמות. אחרי היסוס קצר הזמנו אותו פנימה ונתנו לו קערת מרק. השן החסרה היתה בדיחה. הוא התערב עם חברים שאף אחד לא יפתח לו ככה את הדלת. מאותו רגע הפכו חברי הקהילה הנורבגית המכובדת של הקמפינג באדינבורו לידידינו הטובים ביותר. זה קורה בקמפינגים, בייחוד סביב אירועים כמו פסטיבלים, בהם לאורחי הקמפינג יש עניין משותף.

אתרי הקמפינג באירופה מכילים כיום 10.8 מיליון מקומות לינה. בתי המלון באירופה, לשם השוואה, מכילים רק 8.7 מיליון מקומות לינה. הנתונים האלה מצביעים על עובדה פשוטה – באירופה אוהבים מאוד את אתרי הקמפינג ומפתחים אותם במהירות עצומה. הגבולות הפתוחים, המכוניות המהירות, הכבישים המצוינים, כל אלה מאפשרים לתרבות הקמפינג האירופאית לפרוח, והיא עושה את זה בקצב של חממת פרחים שיונקת דשן עשיר במיוחד.

למי שאינו מכיר, התדמית של אתרי הקמפינג האלה בעייתית, דוחה אפילו. הנה כמה טיפים

1. היתרונות והחסרונות
רבים שוגים לחשוב שמדובר בחופשה בתנאים לא קלים. "מחנאות" קוראים לזה בעברית. האמת שונה במקצת. מדובר בחופשה עצמאית מאוד, בתנאים הדומים להפליא לאלה שיש בבית. האמירה הזו כוללת את היתרונות של הבית, אבל גם את החסרונות. חופשת קמפינג יכולה להיות בתנאי לוקסוס, עם טלוויזיה צבעונית, כורסאות נוחות, כלי חרסינה ענוגים וכיסויי מיטה עם רקמת תחרה. אבל היא, בכל מקרה, כוללת גם צדדים "ביתיים" מוכרים כמו הויכוח היומי מי יעשה כלים, מי יעשה כביסה, מי יקפל את הכביסה הנקייה ומי יזרוק כבר לעזאזל את שקיות הזבל האלה, שמסריחות כאן מאתמול. אם יצאתם לחופשה כדי להימלט מהויכוחים האלה, אל תלכו לקמפינג. אם לעומת זאת, הנושאים האלה נראם לכם שוליים, קלים ופתירים, יש לכם סיכוי מצוין ליהנות מהיתרונות של חופשה כזו.

2. בחירה לפי כוכבים
עובדה אחת חשוב להבהיר כבר בתחילה: אתרי קמפינג, כמו בתי מלון, יש ברמות שונות והם מדורגים בכוכבים. קמפינג עם כוכב אחד יעניק לכם את השירותים הבסיסיים ביותר ויגבה מחיר בהתאם. בקמפינג עם ארבעה או חמישה כוכבים תהיה בריכה, לפעמים מחוממת, מועדון, מכונות משחק, מכונות כביסה משוכללות, מתקני שעשועים וספורט ועוד כהנה וכהנה פינוקים נעימים. אתם משלמים עבורם.

3. כלי רכב
האפשרויות שפתוחות בפני היוצאים לטיול קמפינג מגוונות, אבל הן, בכל מקרה, מצריכות כלי רכב – מכונית, אופנוע או אופניים. עם כלי הרכב אפשר להגיע לקמפינגים ברחבי אירופה ולבחור את דרך הלינה החביבה עליכם – אפשר לבוא עם אוהל, או עם קרוואן נגרר, אפשר להגיע עם אוטו קרוואן ששכרתם במקום אחר, אפשר לשכור קרוואן בקמפינג עצמו, ובחלק מהמקומות אפשר לשכור גם אוהל. אם הגעתם עם מקום הלינה שלכם תשלמו סכום צנוע מאוד (כעשרים דולר בממוצע) עבור הזכות להעמיד אותו על הדשא של האתר. זה כדאי כי לא קל למצוא באירופה מקומות שמותר לישון בהם מחוץ לאתרי הקמפינג. התשלום הזה מקנה גם זכות שימוש במתקני השעשועים, בשירותים ובמקלחות. חיבור לחשמל, שימוש במכונות הכביסה ובמייבשים עולה סכום צנוע נוסף.

4. לילה אחד או שבוע
יש הבדל גדול אם מגיעים לאתר קמפינג ללילה אחד, או אם הגעתם על מנת להישאר בו שבוע או יותר. שהות קצרה לא מקנה כמעט שום זכויות. יקציבו לכם (בייחוד בעונה הבוערת) את מקום החנייה הפחות טוב (כלומר רחוק מהשירותים והמקלחות). אם הגעתם לפרק זמן ארוך היחס משתנה כליל. רבים הסיכויים שתקבלו מקום טוב באמצע, עם חיוכים לבביים. אם אתם, למשל, שוכרים קרוואן של המקום לשבוע, יתייחסו אליכם כאל קרובי משפחתו האהובים של בעל הבית.

5. איך לבחור אתר קמפינג
כדי למצוא את אתר הקמפינג שעליו חלמתם כדאי להתמקד באזור בו אתם רוצים לטייל ולהתחיל בחיפוש. הפריסה של אתרי הקמפינג אדירה, וקרוב לאתרי תיירות, נהרות, חופי ים ואתרי טיולים יש ריכוז גדול במיוחד. לצד מאמר זה מופיעים כמה אתרי אינטרנט שמספקים מידע מעולה על פריסת האתרים באירופה. חלק מחברות השכרת רכב מעניקות לשוכרים מפה ובה מסומנים אתרי הקמפינג במדינה, או בחבל הארץ בו הם נוסעים. כדאי בכל מקרה להצטייד במפה עליה מסומנים האתרים על פי הדרוג (כוכבים) שלהם. גם באמצע אוגוסט, אין כמעט מצב שבו לא תוכלו למצוא מקום לחנות באחד הקמפינגים. גם אם דוחים אתכם באתר אחד או שניים, הפתרון פשוט – סעו לאתר הבא. בדרך כלל הוא לא רחוק.

6. במרכז או מחוץ לעיר
שאלה גדולה ונפרדת, הראויה אולי למאמר נפרד, היא השימוש באתרי קמפינג הסמוכים או בתוך הערים הגדולות. שהות כזו, בקמפינג בשולי אמסטרדם, או ביער בולון בלב פריס, דורשת היערכות קצת שונה ובדרך כלל הזמנת מקומות מראש. המבחן האמיתי של האתרים האלה הוא איזו תחבורה ציבורית פועלת ומחברת אותם למרכז העיר. הפיתוי להשתמש כאן במכונית הפרטית גדול אמנם אבל הוא טעות לא קלה. אין דבר גרוע יותר מלחפש חניה במרכז אמסטרדם.

7. אז הגעתם. מה עכשיו?
אחרי ההגעה לאתר חדש וההתמקמות בחלקת הדשא הקטנה שהקציבו לכם כדאי מאוד לעשות סיור מקיף. אם הגעתם עם ילדים זה יעזור להם להתמצא בסביבה, להבין איפה נמצאים השירותים, איפה המקלחת והיכן הקיוסק, החנות והנדנדות. ברוב האתרים הגדולים יש מינימרקט שמספק את כל מצרכי המזון הבסיסיים ובעיקר לחם טרי וחם בבוקר. בחנויות האלה אפשר גם לקנות את חיבורי החשמל שחסרים לכם, בלון הגז שבדיוק נגמר והגלידה שאין לכם איפה להחזיק במקרר.

אם אתם מאוד ידידותיים ושואפי חברה (כמו טורה סולנג הנורבגי) קל לפתוח בשיחה עם השכנים בקמפינג. תמיד אפשר לבקש פותחן קופסאות, לשאול פרט טכני על החיבור לחשמל או להציע רביעייה למשחק קלפים. גם האירופים המכופתרים ביותר נינוחים וחברותיים כאשר שכנם לקרוואן פונה אליהם בבקשת עזרה. מיד אחרי כן יוכלו לשוחח עליכם עם השכנים מן הצד השני, ולהסביר שזה פשוט מדהים, אנשים יוצאים לטיול בלי פותחן בקבוקים. לאן העולם הידרדר?

לא קורה הרבה באתר קמפינג וודאי שאין מה למהר. הרעיון המרכזי הוא להקדיש לדברים זמן בסבלנות ובנינוחות. הבישול הופך כאן ממטלה לבילוי חשוב, הכביסה הופכת, קצת כמו בימי הבאר בפתח הכפר, לבילוי חברתי שכדאי לפנות לו את שעות אחר הצהרים (קונים אסימון ואבקה, ממלאים מכונה, מחכים שהיא תסיים, אגב שיחה עם שכנים על מצב הדגה בנהר, מעבירים את הכביסה למייבש ומשוחחים על מסעדה טובה על פסגת ההר. אחרי כל זה מרכלים קצת בלחש על הזוג הדני בקרוואן הירוק, שבילה את הלילה בצרחות ואחר כך בגניחות. לך תדע מה הדנים האלה עושים). 

קבלו הצעה